ИЗ РИЗНИЦЕ МУЗЕЈА ПОНИШАВЉА: Грб са војне заставе донете са аустријске границе 1941. године

Грб Краљевине Југославије ручно везен на црвеном рипсаном платну кружног облика, поклон је породице покојног Љубише Живковића из фамилије „Врцкови“ из Јендек мале у Пироту. Реч је о грбу скинутог са заставе тробојке, донете са аустријске границе 1941.године, где је Љубиша Живковић служио домовини као наредник тадашње војске.
Када су кренули немири у старој Југославији, наредник Живковић је заставу сакрио у својој униформи и тако дошао до Загреба где му је једна жена помогла дајући му цивилно одело. До Пирота је застава путовала омотана око струка Живковића. Била је сакривена за време ратног окупацијског периода и поратног комунистичког времена, када није смела круна да се истиче. После Љубишине смрти, његова сестра, страхујући за свој живот, отпарала је грб са заставе и после много године завештала га је музеју. Грб Краљевине Југославије извезен је прутачком техником свиленим нитима на црвеној основи, а поједнини делови су истакнути везом сребрнастим срменим нитима.
Грб Краљевине Југославије (СХС) обнародован је на Видовданском доношењу Устава 1919.године и решење је архитекте Пере Поповића. На црвеном штиту, архитекта Поповић је поставио Немањићког двоглавог белог орла у полету и на његове груди положио је српски, хрватски и словеначки грб, онако како су под окриље Краљевине СХС (Југославије) ушла ова три народа. На врху обеју орлових глава стоји круна краљевине, а на прсима је српски штит са по једним огњилом у сваком краку, хрватски а 25 поља, наизменично постављених црвених и сребрнастих и словеначки који је комбинација илирско-словеначко-цељског грба који представља три шестокраке звезде и бели полумесец на плавој основи.
Грб Краљевине Југославије је стајао на застави Југословенске војске у отаџбини до 1941. године када је замењен црвеном звездом петокраком.