ИЗ РИЗНИЦЕ МУЗЕЈА ПОНИШАВЉА: КОВЧЕГ СА ИНКРУСТРАЦИЈОМ ИЗ СЕДАМНАЕСТОГ ВЕКА

Ковчег који је пронађен 1958. године у селу Камик крај Пирота, пун оружја и одела, за кога се претпоставља да су га донели и оставили Черкези приликом бекства, један је од три сродних примерака, према Верени Хан, који се налазе у Европи. Један се налази у Пловдиву, један у Охриду и један у Пироту и временски су смештени у XVII и прву половину XVIII века.
Предњи део ковчега је из једног комада ораховог дрвета, поклопац је од чамовине, док је сачуван само руб од беле јововине, а бочне стране су састављене из више чамових дасака. Закључава се металном петљом.
На нашем, пиротском примерку, инкрустрирана је предња страна ковчега. Орнаменти који се јављају приликом украшавања седефом и кошћу су геометријски – круг, троугао, ромб и биљни – цвеће и лишће. Комбинацијом више геометријских мотива добијају се сложенији орнаменти у виду звезде, саћа, ланца, а комбиновањем биљних мотива добијају се орнаменти у виду венца са цвећем и лишћем, различите зракасте розете и друго.
Орнаментална композиција је подељена на три једнака дела – медаљона. Централни мотив су зракасти кругови, симболи сунца. Хексаграм Давидова звезда или Соломоново слово се налази на више места у пољу уписаних у круг, који осим декоративне имају и заштитну улогу. Прелазак између поља или медаљона чини непаран број стабљика цветова, односно пупољака руже постављених у ибрик и симболизују извор живота. Низом троуглова су истакнуте ивице, а ромбовима и хексаграмима су истакнути рубови поклопца.
Унутрашњи део поклопца може али и не мора бити украшен. Ако га има, украшавање се изводило сликањем мањих и већих розета „пергеља“, ибрика, ваза са цвећем. У каталогу изложбе „Умјетничка скриња у Југославији“ из 1960. године, Верена Хан наводи да је унутрашњи део поклопца нашег ковчега имао насликан пергељ са шест листова смеђе и жута боје, између којих су биле тачке цинобер боје, а све је било уоквирено зеленом, смеђом и цинобер бојом у виду траке.
Када је пронађен и донет у музеј, ковчег је био доста оштећен, па је изведена конзервација у виду затезања страна, коштани и седефни украс на местима где је недостајао допуњен је пластичном имитацијом, а даске поклопца су замењене, тако да сликаног украса на унутрашњем делу поклопца
данас нема.