ИЗ РИЗНИЦЕ МУЗЕЈА ПОНИШАВЉА: КРАЉЕВСКИ ОРДЕН ЗВЕЗДЕ СЕВЕРЊАЧЕ

Историјска збирка одликовања углавном садржи домаћа одликовања, док су страна одликовања реткост и указују на одређену делатност одликованог повезану са иностранством. Једно од таквих одликовања јесте Краљевски орден звезде северњаче II реда главног заповедника, који је припадао Николи Антићу (1922-2007) из Пирота (село Велики Јовановац), југословенском војном дипломати. Био је учесник Другог светског рата, пуковник и први војни изасланик ЈНА у Шведској 1975-1977 године. За време боравка у Шведској, одликован је као страни дипломата овим престижним одликовањем 11.3.1978. године.
Орден се чува у музеју као део Легата Николе Антића од 2001. године, а поклонио га је лично његов носилац.
Краљевски орден звезде северњаче је установио Фредерик I, шведски краљ, 23.2.1748. године, обнављајући један старији орден из XII века. Намењен је официрима као награда за дугу и верну службу и у рату и у миру, а такође се може додељивати и странцима. Почасна трака и пантљика су направљене од плаве свиле са жутим пругама, националним бојама Шведске. Орден има три реда, с тим што II и III ред имају још по два подреда.
Орден има облик малтешког крста дим. 80 х 54 мм, а израђен је од сребра, емајлиран и позлаћен. Између кракова крста беле боје, налазе се четири круне распоређене око плавог округлог средишта у коме се налази бела звезда (Северњача) и натпис на латинском „nescit occasum“ („трајаће вечно“). Још једна већа круна се налази изнад крста, на врху ордена. Орден се носио око врата, окачен о плаву траку ширине 55 мм, која је са обе стране обрубљена жутим танким пругама.