ИЗ РИЗНИЦЕ МУЗЕЈА ПОНИШАВЉА: ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ

Ордење представља највиши облик признања међу одликовањима, одмах испред медаља и споменица, а установљавали су га владари и државне институције. Краљ Милан Обреновић је Законом о орденима и медаљама 23.1.1883. установио Орден Св. Саве у пет редова „као награду за заслуге стечене за просвету, књижевност, цркву и лепе вештине“. Орден Св. Саве у целости има облик тзв. Малтешког крста, изнад кога се налази круна. На предњој страни ордена налази се лик Светог Саве, нашег првог архиепископа и просветитеља, уоквирен речима: Трудом своим всја приобрете („Својим радом вас придобих“). Реверс ордена садржи годину установљења ордена, 1883.
У првим годинама постојања овај орден се додељивао искључиво истакнутим културним и научним радницима, као и врховним верским поглаварима, а израђивао се од злата (прва четири реда) и од сребра (пети ред). У ратним годинама 1912-1918, Орден Св. Саве почиње да се додељује и војним лицима. Пошто се орден почео масовно додељивати, ковнице су за његову израду престале користити племените метале, па се јавља ордење од месинга и бронзе. Наше ордење се израђивало у бечким, париским, швајцарским и италијанским радионицама, а после 1914. и у нашим.

                       

Историјска збирка одликовања Музеја Понишавља поседује четири Ордена Св. Саве V реда (И-65, 66, 179, 180) од којих су два припадала Пиротском певачком друштву „Момчило“, а добијени су због изузетног доприноса развоју културе: (Радивоје Манчић из Пирота, као ученик VII/6 раз. Гимназије поклонио је орден 12.12.1951, којим је била одликована застава Пиротског певачког друштва „Момчило“ у Београду 1912. од стране Краља Петра I; други орден је поклонио Камен Здравковић, келнер из Пирота 3.4.1956, које је „Момчило“ добило као награду за развој музичке делатности у Пироту).
Преостала два ордена припадала су пиротским учитељима Ћири Ранчићу (1876-1969) и Николи Ковачевићу (1866-1914), који су им додељени због заслуга у просвети: (Ћира Ранчић, учитељ и књижевник из Пирота поклонио је свој орден музеју 1960, док је орден Николе Ковачевића музеју поклонио његов син Синиша Ковачевић 22.8.1955.). Орден Св. Саве додељује се и данас.