ИЗ РИЗНИЦЕ МУЗЕЈА ПОНИШАВЉА: “Почетница” за учење веза из 1865.г

У оквиру збирке текстилног покућства Музеја Понишавља један од старијих предмета јесте почетница. То је комад платна који је служио за учење веза и опуштање руке приликом извођења везених бодова. Почетница је представљала и мустру или примерак са којих су се преносили бодови па и шаре на друга платна, која су коришћена за украшавање ентеријера (завесе, столњаци, прекривачи, јастучнице, марамице, миљеи, тишлајфери) или на предмете који су намењени личном украшавању (делови одеће и обуће). Њихова појава датира се у далеку прошлост. Из литературе знамо да је везење почетнице било обавезни задатак у европским школама.
У почетку су геометријски или флорални мотиви били разбацани по платну, а касније су се распоређивали тако да су на неки начин формирали целину. Полако су додавана слова и фигуре, као и неки архитектонски облици. Такође су везени и бројеви. Везиља је, осим што се учила везу, на платну остављала и своје податке. Најчешће је везла годину настанка почетнице, своје име и презиме или само иницијале. Како су мустре и шеме за вез, као и сам материјал за вез пренети са Запада у наше крајеве, то су и називи бодова преузимани из немачког или француског језика, тако што су или директно превођени или је описно показиван начин веза. Данас је познато више од 400 различитих бодова.
Музејски примерак почетнице са инв.бр Е-1909 настао је на ланеном ситастом четвртасто мплатну димензија 56 х 54 цм. Сама текстилија је веома оштећена. У Музеј Понишавља је доспела путем поклона око 1960. године. Целокупан вез на почетници је урађен бодом покрстица разнобојним вуненим нитима. У горњем делу је извезено 34 слова из Вукове и старословенске азбуке као и година израде саме почетнице – 1865. У доњем делу платна је композиција декоративних елемената, састављена претежно од цветних мотива-букетића, венчића, разноврсних лозица и плодоносног дрвећа, као и појединачних представа животиња (петао, лептир, пас, јелен), затим архитектонских облика-кућице и религијског мотива-крста.
Богату збирку почетница имају Музеј града Новог Сада, Градски музеј у Сремским Карловцима и Музеј примењене уметности у Београду у чијој збирци се налази и, за сада, најстарија почетница из 1809. године.