ИЗ РИЗНИЦЕ МУЗЕЈА ПОНИШАВЉА: СТОЛИЦА КРАКАЉА СТАРА БЛИЗУ 200 ГОДИНА

У изложбеном делу Музеја Понишавља, у делу где је приказана „мум совра“ са огњиштем, нарочиту пажњу посетилаца привлачи столица „кракаља“ са инвентарним бројем Е-273, постављена у чело стола. Својом величином и необичном израдом, за оно време, издваја се од осталих троношки и кракаља. Седиште са наслоном је израђено из једног комада храстовог дрвета.
Постављено је на три ножице „крака“ равномерно и под углом. Од пода је седиште постављено на висини од 24 цм. Наслон столице се састоји из два стубића који су осим за наслањање имали и улогу држача пређе женама приликом мотања.
Столица кракаља је набављена за Музеј 1952. године. Њу је направио непознати сељак из Берин Извора око 1825. и поклонио је поп Кости Глигоријевићу из лужничког села Стрелца када се овај запопио. Парох стрелачке парохије Коста Глигоријевић, рођен је 1831. године у Стрелцу, рукоположен је за ђакона 13. септембра а за свештеника 14. септембра 1851. године. После смрти поп Косте, столицу је користио његов син Јованче-Ваца Глигоријевић који је умро у 108. години живота. Деда Ваца се много љутио када би неког затекао да седи на његовој столици. Столицу је музеју поклонио деда Вацин праунук Аца Манић.
Поред савремених и различитих стилских столица, музејска „кракаља“ је удобна за седење. Иако ниско постављена, посетилац који је испроба каже да се стварно одмара седећи на њој.