Друго издање монографије “Завој” аутора Војислава Минића изашло је из штампе а издавач је Музеј Понишавља Пирот. Повод за издавање монографије је шездесет година од потапања села Завој и формирања Новог Завоја.

Прво издање монографије „Завој” изашло је из штампе 1989. године поводом пуштања у рад Хидроелектране „Пирот“ и коначног потапања простора на коме је до 1963. године постојало село Завој. Примерака првог издања монографије има свуда где има Завојаца и потомака, јер је та књига намењена њима, онда и осталим читаоцима које занима случај Завој.

Тридесет година касније јавила се потреба за другим издањем. Главни разлог је што постоји интересовање за овом књигом, а примерака књиге више нема. Нарочито велико интересовање за овом књигом јави се сваког 26. фебруара, када се у Новом Завоју одржава Баницијада поводом обележавања годишњице потапања Завоја и изградње Новог Завоја. Друго издање монографије “Завој“ је допуњено и незнатно измењено. Допуњено је текстовима који нису ушли у прво издање и оним текстовима који су написани после објављивања првог издања књиге а поводом нових сазнања о новим догађајима који се односе на Завој или Нови Завој. Друго издање допуњено је и фотографијама до којих се касније дошло, нарочито оних кој сведоче о потапању Завоја, и фотографијама које илуструју текстове који улазе у ово издање.

Књигу можете наћи у продавници Музеја Понишавља Пирот по цени од 600 динара.