На конкурсу Министарства културе и информисања за финансирање или  суфинансирање проjеката из области културног наслеђа у Републици Србиjи у 2022. години, Музеју Понишавља Пирот одобрено је финансирање два пројекта из области откривања, прикупљања, истраживања, документовања, проучавања, вредновања, заштите, очувања, представљања, интерпретације, управљања и коришћења музејског наслеђа.

Реч је о пројектима – Изложба “Одећа по мери и вашој жељи” вредности 630.000 динара и  Корак ближе културном наслеђу вредности 300.000 динара.

Пројекат Музеја Понишавља Пирот Изложба “Одећа по мери и вашој жељи”   има за циљ излагање и објављивање сажетог каталога о теми одевања у пиротском крају, како у градској, тако и у сеоској средини, односно како су друштвено историјске промене утицале на промене костима у локалној заједници у  временском периоду од једног века.

Пројекат „Корак ближе културном наслеђу“ је сарадња Музеја Понишавља и основних школа. Циљ пројекта је да се укаже на значај културног наслеђа у циљу његовог очувања. Заснован је на радионицама са ученицима петог разреда који већ имају основна знања o историји и наслеђу.