На полицама наше продавнице од данас се налази још једна књига у издању нашег музеја. У питању је књига са насловом “Светлост на тамном путу” аутора Боре Костића. Промоција књиге биће одржана 22. септембра у 18 часова у просторијама Народне библиотеке у Пироту.

У наслову аутобиографског списа „Светлост на тамном путу“ Боре Костића сигнализирана је двема речима променљивост људског живота. Наиме, спретно одабрано „спорење“ врши се на контрасној релацији: светлост – тама, при чему светлост има номиналну вредност, а тама је, у хијерархији речи, другостепени чинилац, сведен на ниво зависног члана у атрибутској служби. На тај начин истакнута је опредељеност аутора да светлости дâ примат у животу, чиме се вишеструко упућује на ауторово позитивно унутрашње одређење визије човекове егзистенције. Светлост ће, дакле, у „полемици“ животних догађаја бити увек израз пријатељства и поучавања, најпре у изграђивању и очувању самога себе, а потом и свих оних који долазе у сусрет са аутором, чинећи „подлогу“ његовог живота и духовног станишта.

Бора Костић је рођен у Јеловици код Пирота. Основну школу је завршио у родном селу, а нижу гимназију у Височкој Ржани. У потрази за новим условима живота, октобра 1951. године породица се сели у Банат, у село Старчево код Панчева. Исте године Бора Костић успева да се упише у четврти разред гимназије „Урош Предић“ у Панчеву. Похађа школу и слуша наставу, али за редовног ученика биће уписан децембра месеца исте године када стигне одобрење од Министарства просвете у Београду. Гимназију у Панчеву завршава са одличним успехом јуна 1956. године и исте јесени уписује студије на Машинском факултету у Београду. Студије завршава јуна 1962. године као стипендиста фабрике авиона „Утва“ у Панчеву, где почиње да ради септембра 1963. године након одслужења војног рока у Травнику. Носталгија за родним крајем враћа га септембра 1965. године у завичај на послове конструктора машина и уређаја у фабрици алатних машина „Сарлах“ у Пироту. Пет година касније прелази у фабрику „Тигар“ на послове техничког директора фабрике „Техничка гума“. Касније постаје главни конструктор у Сектору развоја фабрике „Тигар“. Октобра 1974. године Бора Костић се прихвата послова генералног директора предузећа „Радник“ у Пироту. На овим и другим руководећим пословима у овом предузећу радиће до одласка у инвалидску пензију средином 1992. године. Своје књижевно стваралаштво почео је књигом „Не чекајте инфаркт“, која из штампе излази 1998. године. Потом следе књиге „Сапутници“, 2002, „Никад није касно“, 2003, „Први мај и Драган Николић“, 2006, а крајем исте године из штампе излази и збирка епских родољубивих и других песама „Живеће овај народ“. Шеста књига „Наша нана“, потресна драма о животу мајке, у сарадњи са Николом Божићем, изашла је из штампе 2007. године. Потом следе три књиге о стварању, расту и развоју компаније „Тигар“: „Мита Гага и браћа Цекић, оснивачи фабрике Тигар“, 2008, „Тигар, раст и развој“, 2012. године, а трећа књига „Тигар, развој на два колосека“ излази из штампе 2015. године. Десета књига овог аутора „Светлост на тамном путу“, коју читалац држи у својим рукама, изашла је из штампе 2017. године. На крају аутор поручује својим читаоцима: „Будите живи и здрави, читајте моје и друге књиге, јер све што је паметно и поучно налази се у књигама. Са моје стране, хвала Богу, доста је било.“