У периоду од 25. до 27. августа, у склопу пројекта “Прича о ћилиму”, биће одржани Дани Чипроваца у Пироту. Током ове манифестације ткаље из Пирота и Чипроваца показаће технику израде ћилима, а посетиоци ће, уз помоћ две ткаље, имати прилику да испробају ткање ћилима на начин који,постоји од давнина.

Програм догађаја:

1. дан/ 25.8.2021. – Долазак чипровачке ћилимарке и још једног представника из Историјског музеја Чипровци у Пирот у време ручка. После смештаја у хотел и ручка, у поподневним часовима обилазак Музеја Понишавља и сталне поставке где се налазе и ћилими урађени пројектом. Овде се може погледати и документарни филм настао као резултат Пројекта “Прича о ћилиму”.

2. дан/ 26.8.2021. – Пиротска и чипровачка ткаља заједно ткају у Музеју Понишавља у радно време са паузама. Посетиоци могу да се опробају у ткању, да се сликају итд. Увече 19-20h биће организована седењћа о теми Пиротски ћилим и кратка презентација за посетиоце гледаоце, Биће позвани и медији да пропрате догађај. У дворишту Музеја Понишавља биће излозежи прелепи примерци пиротског ћилима из колекције Музеја Понишавља Пирот.

3. дан/ 27.8.2021. – У преподневним часовима 10-11h организоваће се сусрет ћилимарки са представником СО Пирот, заменицом градоначелника, Милицом Голубовић, која ће се упознати са резултатима Пројекта и проблемима са којима се среће ћилимарство у Пироту и Чипровцима. Одлазак гостију око 12h.

У периоду од 18. до 20. августа, у вези са реализацијом пројекта “Прича о ћилиму” у Чипровцима одржани су Дани Пирота у Чипровцима. Током манифестације ткаље из Пирота и Чипроваца показале чилимарску традицију: ткање и бојење ћилима.