У периоду од 25. до 27. августа, у склопу пројекта “Прича о ћилиму”, биће одржани Дани Чипроваца у Пироту. Током ове манифестације ткаље из Пирота и Чипроваца показаће технику израде ћилима, а посетиоци ће, уз помоћ две ткаље, имати прилику да испробају ткање ћилима на начин који,постоји од давнина.

Програм догађаја:

1. дан/ 25.8.2021. – Долазак чипровачке ћилимарке и још једног представника из Историјског музеја Чипровци у Пирот у време ручка. После смештаја у хотел и ручка, у поподневним часовима обилазак Музеја Понишавља и сталне поставке где се налазе и ћилими урађени пројектом. Овде се може погледати и документарни филм настао као резултат Пројекта “Прича о ћилиму”.

2. дан/ 26.8.2021. – Пиротска и чипровачка ткаља заједно ткају у Музеју Понишавља у радно време са паузама. Посетиоци могу да се опробају у ткању, да се сликају итд. Увече 19-20h биће организована седењћа о теми Пиротски ћилим и кратка презентација за посетиоце гледаоце, Биће позвани и медији да пропрате догађај. У дворишту Музеја Понишавља биће излозежи прелепи примерци пиротског ћилима из колекције Музеја Понишавља Пирот.

3. дан/ 27.8.2021. – У преподневним часовима 10-11h организоваће се сусрет ћилимарки са представником СО Пирот, заменицом градоначелника, Милицом Голубовић, која ће се упознати са резултатима Пројекта и проблемима са којима се среће ћилимарство у Пироту и Чипровцима. Одлазак гостију око 12h.

У периоду од 18. до 20. августа, у вези са реализацијом пројекта “Прича о ћилиму” у Чипровцима биће одржани Дани Пирота у Чипровцима. Током манифестације ткаље из Пирота и Чипроваца показаће чилимарску традицију: ткање, бојење ћилима итд., А посетиоци и гости моћи ће да се укључе у процес и на тај начин се упознати са овим занатом.

Програм догађаја:

1. дан / 18.08.2021

1. Долазак пиротске ткаље и члана тима из Пирота у подне. Смештај и одмор.

2. Припрема и уређење предстојеће изложбе. Организација и припремне активности за предстојеће догађаје. Место: Стална поставка Историјског музеја Чипровци, Образовни центар Историјског музеја Чипровци и Катеринина кућа. Трајање од 14:00 до 15:00.

3. Поподневно отварање изложбе у Сали за ћилим Историјског музеја – Чипровци са новокупљеним и донираним ћилимима музеја, као и тканим ћилимима а које су осмислилае две ткаље – из Пирота и Чипроваца! Место – централна поставка Историјског музеја Чипровци. Трајање од 15:00 до 18:00.

2. дан / 19.08.2021  Демонстрације природног бојења и паралелног ткања два ћилима из Пирота и Чипроваца. Пројекције документарних филмова о пиротском ћилиму. Посетиоци ће такође моћи да учествују у ткању.

1. Демонстрације паралелног ткања два ћилима из Пирота и Чипроваца. Место – Образовни центар Историјског музеја Чипровци Трајање од 10:00 до 12:00.

2. Пројекције документарних филмова о пиротском ћилиму – Образовни центар Историјског музеја Чипровци Трајање од 14:00 до 16:00.

3. Демонстрације природног бојења mесто – у дворишту Катеринине куће (где се налази башта са биљкама за бојење вуне). Трајање од 16:15 до 17:45.

4. Демонстрације и пројекције. Посетиоци ће такође моћи да учествују у ткању. Место – Образовни центар Историјског музеја Чипровци Трајање од 18.00 до 19.00.

3. дан / 20.08.2021

1. Састанак – разговор и дебата са мајсторима ткања ћилима из Пирота и Чипроваца о проблемима и будућности заната у два ткачка центра. Место – Образовни центар Историјског музеја Чипровци. Трајање од 10:00 до 12:00.