У четвртак 06.јула од 19 часова биће одржана промоција књиге “Албанци северозападног дела Републике Македоније” аутора Драгана Стојановића из Ниша. Промоција ће бити одржана у двроришту Музеја Понишавља а ову књигу представиће сам аутор као и Слободан Пејчић новинар и модератор и Ненад Јовановић политиколог.

“Албанци, раштркани у неколико држава на Балкану, највише су аутору привукли пажњу у Републици Македонији. Некако у запећку, годинама су долазили до изражаја, односно избијали у први план њихови сународници на простору Косова и Метохије и Албаније, те је аутор овим радом желео да да неку генералну нит која спаја све Албанце, а опет да да неку посебну ноту Албанцима у сверозападном делу Републике Македоније. С тим у вези, књига се састоји од неколико поглавља која хронолошки описују сплет догађаја који су утицали на профилисање овог становништва у поменутој области.  Књига можда неће дати одговоре на нека питања,  али извесно може пружити одговор на питање зашто су неки народи на простору Балкана доживели велике историјске промашаје, а неки дугорочније победе.”

О аутору:

Рођен у Нишу, 1977.год. Основну и средњу школу завршио у истом граду и по образовању је правник. Учесник је међународног научног скупа на тему ,, Културно наслеђе Косова и Метохије, изазови будућности“. Бави се истраживањима из историје и политичког живота Албанаца у северозападном делу Републике Македоније. Истраживачка интересовања усмерена су му ка друштвеним и политичким приликама, односно социјалном и религијском аспекту Албанаца у Републици Македонији.