Izašla je nova knjiga o pirotskom ćilimu čiji je izdavač Muzej Ponišavlja. U pitanju je knjiga pod naslovom “Šara bez kraja – pirotski ćilim” autorke Saške Velkove.

Šara bez kraja – Pirotski ćilim” autorke Saške Velkove, poznatog muzejskog stručnjaka etnologa, nadasve je neobična i zanimljiva knjiga, koja poput enciklopedije upoznaje čitaoca sa dosad manje poznatim činjenicama o pirotskom ćilimu. Osnovni tekst se može podeliti na dve celine. Prvi deo knjige predstavlja opšte karakteristike pirotskog ćilima, prati njegov nagli razvoj počev od 16. veka, kao i napore srpske države u poslednjim decenijama 19. veka da se taj zanat očuva. Uporedo sa tim, javlja se i odeljak posebno posvećen tome koliko je pirotski ćilim široko rasprostranjen po svetu, što je u stvari i najveći pokazatelj njegove vrednosti. On se može naći tamo gde ga nikako ne biste očekivali: na slikama poznatih slikara, u domovima filmskih zvezda, u kolekcijama svetskih ljubitelja umetnosti, među prvim filmovima u boji…  Likovi na pirotskom čilimu naziv je i tema druge celine knjige, koja se bavi proučavanjem likova, kao šara na ćilimu, počev od onih najprostijih do jasno prepoznatljivih ljudskih likova.

Veliki broj fotografija prati glavni tekst i ne samo da ga bogato ilustruje, već istovremeno čitaocu pruža jasnu predstavu o temi i vizuelni užitak. “Šara bez kraja – Pirotski ćilim” je priča o pirotskom ćilimu, koja vodi u prošlost s namerom da se nađu odgovori na pitanja – šta ga čini tako posebnim i zbog čega izaziva divljenje gde god da se pojavi, ali takođe podstiče na razmišljanje i o budućnosti i njegovom opstanku.