Sinoć je u galeriji Muzeja Ponišavlja Pirot otvorena izložba povodom stogodišnjice rođenja velikog muzičkog pedagoga, kompozitora i dirigenta Borivoja Popovića. O njegovom životu i radu se u javnosti veoma malo i nedovoljno zna, s obzirom na to da se njegovi udžbenici o solfeđu neizostavni u Srbiji ali i drugim zemljama Evrope, Rusiji, Španiji…

Idejni tvorac izložbe je Vesna Gagić, šef biblioteke na Fakultetu umetnosti u Nišu a izložba se realizovala u organizaciji ogranka SANU iz Niša i Muzeja Ponišavlja Pirot. Na otvaranju izložbe su govorili Saša Jovanović direktor Muzeja Ponišavlja Pirot, akademik Ninoslav Stojadinović – predsednik ogranka SANU u Nišu, Vesna Gagić – autor izložbe i šef biblioteke na Fakultetu umetnosti u Nišu kao i prijatelji Borivoja Popovića koji su jedan određeni period proveli sa njim.

 

 

Ovo je prva saradnja Muzeja Ponišavlja i SANU a kako su izjavili učesnici nadaju se ne i poslednja. Direktor Muzeja Ponišavlja je rekao prisutnima da će ovo  biti jedna od poslednjih izložba u ovoj galeriji Muzeja Ponišavlja jer se planira rekonstrukcija i izgradnja novih prosotrija u muzeju.

Profesor dr Ninoslav Stojadinovic istakao je da je zadatak ogranka SANU u Nišu da ne dozvole da se zaborave neki istaknutni umetnici i ličnosti iz krajeva istočne Srbije kao i da se pokaže mladim ljudima šta smo to nekada imali, da su to bili ljudi svetskog kalibra. Kako je rekao akademik Stojanović, Borivoje Popović nije bio član SANU ali je ostavio veliki trag uopšte u pedagogiji i u muzičkoj umetnosti.

Ovom prilikom ozvaničena je i inicijativa da se jedna od ulica u gradu nazove po čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj teoriji. Prof. dr  Stojadinović, kazao je da će pomenuta eminentna institucija i Muzej Ponišavlja zvanično predati zahtev lokalnom parlamentu u Pirotu kako bi se jedna od ulica u gradu nazvala po ovom proslavljenom  muzičkom pedagogu.