U dvorištu Muzeja Ponišavlja u Pirotu 7. juna od 19h biće održana promocija umetničkog rada našeg sugrađanina soliste na harmonici Vlade Veselinović. Na promociji će biti predstavljen njegov dosadašnji rad na polju muzike, pre svega muzička notna literatura i autorski instrumentalni CD “Balkan na moj način kroz zvuke harmonike”. U okviru promocije biće održan koncert instrumentalne muzike u duhu tradicije gde će Vladu Veselinovića (harmonika) muzički ispratiti Aca Janačković (gitara), Novica Kitanov (klavijatura) i Marijan Dimov (klavijatura). Nastupiće i KUD Dukat Pirot koji će odigrati nekoliko koreografija na kompozicije sa CD-a, koreograf je Dejan Lilić. Jedan od muzičkih gostiju biće i Jovan Pejčić, penzioner koji se pored pevanja bavi slikanjem i pisanjem.

 

Vlada Veselinović je rođen u Pirotu, interesovanje za harmoniku pokazuje već od svoje druge godine. Jak muzički temelj i predznanje stiče sa završetkom osnovne muzičke škole “Vladimir Đorđević” u Aleksincu (odsek harmonika) u klasi nastavnice Dušice Pejić iz Pirota. Njegovo interesovanje usmereno je pre svega prema izvođenju tradicionalne narodne muzike na harmonici. Budući da ta tematika nije zastupljena u muzičkim školama kod nas, samostalno je nastavio da proučava sve specifičnosti izvođenja balkanskog melosa na harmonici, a kasnije i kroz druženje sa velikim harmonikašima iz Srbije i sveta stiče nova iskustva i znanje.

 

U nedostatku literature za harmoniku kada je reč o narodnoj muzici, dolazi na ideju da svoje stečeno znanje podeli sa drugima pre svega kroz svoje notne zapise. Tako najpre izdaje nekoliko notnih zbirki u elektronskom PDF formatu. Pošto su njegovi notni zapisi sa velikim oduševljenjem prihvaćeni od strane muzičara širom Srbije i sveta, počinuje sa objavljivanjem štampanih knjiga i notnih zbirki. Do sada je objavio ukupno sedam štampanih notnih knjiga i zbirki, a posebno se izdvaja knjiga Škola narodne muzike za harmoniku (2014. godina) koja je vremenom postala osnova početnicima i udžbenik mnogim pedagozima narodne muzike, kao i smernica svima koji žele da nadograde i usavrše svoje znanje. Kako kaže, cilj mu je da kroz sva njegova izdanja predstavi i sačuva od zaborava sve vrednosti koje naša tradicionalna muzika ima, te da sav taj materijal doprinese kulturi i negovanju pravih vrednosti kada je reč o narodnoj muzici za harmoniku. Pored toga, ove knjige značajne su svima koji sviraju harmoniku i žele da uče ili proširuju svoje znanje i repertoar.

 

U želji da na što kompletniji način promoviše harmoniku, Vlada Veselinović 2009. godine pokreće internet forum www.MuzikaHarmonike.com koji danas okuplja veliki broj harmonikaša, servisera harmonika, ljubitelja zvuka harmonike ali i ostalih instrumenata.

 

Za svoj intenzivni rad na popularizaciji harmonike, 2015. godine je dobio priznanje na festivalu “Prva harmonika Vojvodine” u Staparu, gde je i nastupio kao gost večeri.

 

Ipak, za njega najbitnije i ono što ga zaista ispunjava su njegove autorske kompozicije. Svoj rad na instrumentalnim kompozicijama za harmoniku zaokružuje u junu 2016. godine sa autorskim CD-om “Balkan na moj način, kroz zvuke harmonike” gde se nalazi deset instrumentalnih kompozicija različitih stilova. Melodije je komponovao i aranžirao u duhu tradicije melosa sa Balkana u vidu kola i ora. Koristeći tehnologiju današnjice zadržao je privid autentičnog zvuka orkestara za sve stilove zastupljene na albumu. U realizaciji albuma učestvovali su muzičari iz Pirota: Slaviša Stojković (saksofon u kompoziciji “Pirotski čoček”), Borivoje Tomanović (klarinet u kompoziciji “Zavodnička igra”), Dalibor Ibraimović (perkusije u kompozicijama “Tuga za jug” i “Pirotski čoček”) i Novica Kitanov (saradnik u realizaciji snimka “Majino oro”).

 

Jedna od kompozicija sa albuma koja je ekranizovana prošle godine u okolini Pirota je “Tuga za jug”. Spot je realizovala ekipa MMD studija iz Niša pod rukovodstvom Miroslava Mitića.