U subotu 12. avgusta u organizaciji Muzeja Ponišvalja biće održana dva programa koji će ljubiteljima kulture napraviti svojevrstan užitak.

U prvom delu programa ispred stalne arheološke postavke na Momčilovom gradu od 20 časova biće održana promocija knjige jednog od najpoznatijih arheologa u Srbiji Gordana Janjića pod nazivom “Arheologija Muzeja Krajine” dok će neposredno posle promocije u 21 čas početi drugi po redu “EKO Fest” koji se organizuje u okviru pirotskog kulturnog leta a koji organizuje Udruženje za zaštitu životne sredine “GEA” uz podršku Muzeja Ponišavlja povodom međunarodnog dana mladih.

Prisutni gosti moći će da čuju nešto više o publikaciji u kojoj je po prvi put sakupljeno na jednom mestu, sve najznačajnije u arheologiji Muzeja Krajine u Negotinu, koji bez prestanka obavlja svoju delatnost od 1934.godine, zbog čega spada u najstarije naše ustanove zaštite, a arheologija i arheološka zbirka su osnovni razlog osnivanja ove ustanove. Knjiga  se takođe bavi i istorijatom formiranja arheološkie zbirke u muzeju kao  i istorijatom arheoloških  istraživanja na prostoru negotinske Krajine.

Arheologija Muzeja Krajine      Arheologija Muzeja Krajine60

Autor publikacije Gordan Janjić, muzejski savetnik, i raniji dugogodišnji direktor ove ustanove u kojoj radi gotovo tri decenije, arheolog po obrazovanju a muzealac po opredeljenju, pristupom iskusnog poznavaoca arheologije prilazi tumačenju zadate teme imajući u vidu dva osnovna aspekta: formiranje arheološke zbirke Muzeja kroz istorijat arheoloških istraživanja i katalošku prezentaciju arheoloških predmeta. O ovoj publikaciji, zajedno sa autorom govoriće i dr Predrag Pejić kustos – arheolog Muzeja Ponišavlja Pirot.

Za drugi deo večeri i dobro raspoloženje naših sugrađana biće zaduženi učenici škole gitare Doma kulture koji će svirati na drugom “EKO Festu” koji se održava ispred stalne arheološke postavke Muzeja Ponišavlja. Ovaj koncert u okviru pirotskog kulturnog leta pokušaće da rok muzikom u prostoru srednjevekovne tvrđave približi kulturu mladoj populaciji ali i skrene pažnju na očuvanje prirodne sredine. Ovom prilkom biće postavljeni i panoi sa ekološkim porukama tako da će ovaj nesvakidašnji događaj pokušati da objedini tri naizgled nespojive stvari: arheologiju, rok muziku i ekologiju.

Ulaz za sve posetioce je besplatan.