Фото: Исак Исаковић – фотограф из Пирота

Александар I Карађорђевић у посети Пироту

После Првог светског рата, Пирот и околина наставили су свој живот. У новој проширеној држави, Пирот је доживљавао своју трансформацију из једне оријенталне касабе у град који је ишао у сусрет грађанским западноевропским тековинама. Тако је у овом периоду дошло до електрификације Пирота када је уљану јавну расвету заменила електрична сијалица, уводи се прва аутобуска линија, отвара се рудник Јерма када се гради и пруга уског колосека, снима се филм „Рударева срећа“, гради се ХЕ „Темац“, отвара фабрика „Тигар“, а кеј узводно од Големог моста добија данашњи изглед.

Међу бројним догађајима који су обележили Пирот између два светска рата, долазак владара државе био је један од њих.

Краљ Александар I Карађорђевић је 2. јуна 1927, после завршеног обиласка Ниша и околине, наставио свој пут цариградским друмом ка Белој Паланци, Пироту и Цариброду (данашњем Димитровграду). Око 10 часова ујутру био је у Белој Паланци, где су га дочекали представници локалне власти: председник општине и срески поглавар, са којим се краљ задржао у разговору о приликама у Белој Паланци. Не излазећи из аутомобила, Његово Величанство је кратко разговарало и са мештанима распитујући се о њиховом стању и жетви те године.

Истог дана, у Белој Паланци је пролазила литија те је на улицама било доста народа који је, на вест да је у вароши стигао краљ, изашао на улице док су се из локалне цркве чуле прангије. После тога, свита је наставила свој пут ка Пироту.

Свечани дочек

Представници локалне власти сазнали су за његов долазак свега сат времена раније те су брже-боље успели да припреме дочек. Негде после 10:30 краљ је стигао у Пирот. На улазу у Пирот, код Калеа, монарха су дочекали и поздравили представници политичких и војних институција: председник општине Јордан Џаџић, народни посланик из Пирота, командант бригаде и командант 3. пешадијског пука. Пролазак кроз град био је обележен усклицима „Живео Краљ!“ и истакнутим државним заставама, пиротским ћилимима и истицањем краљевих слика окићених цвећем у излозима радњи.

Долазак је изненадио и становнике Цариброда који нису били припремљени за овакав догађај. Аутомобил Његовог Величанства се зауставио испред кафане „Шумадија“, а њему у сусрет кренуо је командант места који је краљу предао рапорт.

Владарев долазак пратило је окупљање становништва на пијаци где се одвезао краљев аутомобил. На пијаци је краљ разговарао са председником општине, са протом и са другим грађанима Цариброда. Кратко задржавање пратиле су овације становништва уз покличе „Живео!“. После тога се свита упутила ка Пироту.

По повратку из Цариброда краљ је свратио у касарну 3. пешадијског пука и разговарао са војницима који су већином били из словеначких крајева што је на њега оставило посебан утисак.

У башти Официрског дома

При изласку из касарне нова маса људи сачекала је и поздравила монарха, а једна девојчица му је предала букет цвећа. После касарне краљ је отишао у Саборну (тијабарску) цркву у Пироту, где су га дочекали свештеници са крстом у руци и са Јеванђељем.

Краљ је присуствовао служби, а његов долазак обележила су црквена звона и нови талас окупљања грађана. При изласку из цркве, задржао се испред плоче где је читао имена људи који су пали у ратовима пре 1918. године. Свита је наставила пут ка згради Официрског дома (данас у дворишту Историјског архива Пирот) где је приређен ручак. У башти Официрског дома, под дрвећем, краљ је ручао заједно са својом пратњом у којој се налазио и председник владе Веља Вукићевић. На ручку су били присутни и: председник општине Јордан Џаџић, прота Недић, пуковници Николић и Милошевић. Кроз разговор, краљ се интересовао за тренутни развој Пирота, а нарочито за регулацију Нишаве, опасност од маларије и радове на исушивању великих ритова и блата око Пирота. Интересовао се и за изградњу канализације, коју Пирот у том периоду није имао.

Краља је посебно изненадила прича о Официрском дому, који је отворен три дана пре његовог доласка и који до тада није могао да ради јер нису могле да се изврше неопходне поправке. Све ово је захтевало зајам од 16.000 тадашњих динара који су официри сами узели јер им Официрска задруга није то одобрила.

 

igor-rakic

Фото: Исак Исаковић – фотограф из Пирота

Краљев лични поклон
На ову вест, краљ је наредио маршалу Двора да од краљевог личног новца исплати 16.000 динара као поклон ради отплате дуговања официра. Када су официри изразили жељу да подигну павиљон у парку, председник владе Веља Вукићевић одмах је поклонио 10.000 динара, а председник општине поклонио је још 5.000 динара да би се ови радови на Дому одмах извели.

У разговору са грађанима Пирота, краљ се интересовао и за пиротске ћилиме, а један Пироћанац је показао ћилиме са ликовима Петра I Карађорђевића и руског цара Николаја II Романова.

После боравка у Пироту, монарх је наставио пут за село Блато где га је дочекао председник сеоске општине са масом људи. И овде се драги гост интересовао за живот људи, а посебно подужи разговор водио је са учитељицом из Костура, која је била пореклом из Дорјана.

Краљ је даље наставио пут ка Бабушници где га је дочекао председник општине Александар Станковић, срески поглавар и велики број становника. Након кратког задржавања, свита је наставила свој пут и прошла кроз Љуберађу и Велико Боњинце. Потом је преко Власотинца, долином Јужне Мораве, стигла у Ниш.

 

Игор Ракић, историчар