Edukacija

Edukativna delatnost Muzeja Ponišavlja razvijala se decenijama preko uobičajenog vođstva kroz postavke Muzeja.Potom se obogaćivala saradnjom sa školama, pisanim i elektronskim medijima, posebnim programima Pirotskog leta, poput tzv. Sedenći u dvorištu Muzeja.

Poslednjih godina izdvojio se Konkurs za najbolju fotografiju pod nazivom (Ne)briga o kulturnom nasleđu, zatim Muze(J)onica i sadržaji manifestacija na nivou Srbije.

Оkosnicu edukativnih sadržaja Muzeja Ponišavlja čine dve stalne muzejske postavke ( Stara kuća Pirota 19. veka i Stalna arheološka postavka), povremene tematske izložbe kao i manifestacije. Permanentni motiv ovih aktivnosti sadrži se u ideji da se posetiocu pruži što zanimljiviji sadržaj, kao i da se u aktivnosti uključi što šira populacija.

Nagradni konkurs za najbolju fotografiju i izložba fotografija pod nazivom (Ne)briga o kulturnom nasleđu namenjen je prvenstveno mladim ljudima zaljubljenicima u fotografiju i rodni grad. Povod ovom programu je obeležavanje dana zaštite spomeničkog nasleđa Srbije. Takođe, ovim programom se želi popularizacija fotografije, kao sredstva umetničkog izražavanja i razvijaje odnosa mladih ljudi prema spomeničkom nasleđu pirotskog kraja.

Program se odvija već tradicionalno tokom januara i februara.

Muzejska radionica i igraonica sa zajedničkim nazivom Muze(j)onica aktivna je preko cele godine. Prvenstveno okuplja decu, ali u njenim aktivnostima ravnopravno učestvuju i stariji, poput penzionera, članova gradskih udruženja, ili jednostavnomama i tata koji zajedno sa svojom decom učestvuju u radu radionice. Ideja muze(j)onice sadržana je u težnji da se od najranijeg uzrasta razvija želj i potreba za muzejskim sadržajima. Osim toga, kad su stariji upitanju , da im se pruži prilika da u posebnom ambijentu u druženju sa mladima prenesu svoja iskustva i znanja.Često se Muze(j)onica u prostoru konaka malog Riste pretvori u čas o narodnoj tradiciji, ili čak i čas engleskog jezika!

Programi Muze(j)onice su besplatni i odvijaju se tokom celegodine.

Manifestacije poput: Dani evropske baštine, Noć muzeja ili Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, svojim tematskim usmerenjem čine potpunijim edukativnie sadržaje muzeja. U tim programima realizuju se interaktivne radionice, predavanja, didaktičke izložbe, putopisi i sl. Kojima se upotpunjuju i obogaćuju edukativni sadržaji Muzeja Ponišavlja.

Stručno vođenje kroz stalne postavke Muzeja kontinuirani su oblik komunikacije sa publikom najrazličitijeg uzrasta.

Informacijeo edukativnim sadržajima redovno objavljujemo na našoj Facebookstranici .

Za ostale informacije u vezi sa edukativnim programima Muzeja možete se obratiti Tatijani Karanović, kustosu edukatoru Muzeja Ponišavlja, na sledeće brojeve telefona 010 313 850 i 010 21 00 850