ИЗ РИЗНИЦЕ МУЗЕЈА ПОНИШАВЉА: ГРАМОФОН

Грамофон се као саставни део ентеријера градских кућа пиротских имућних породица јавља у периоду између два светска рата.
Музеј Понишавља поседује два грамофона на навијање, од којих је један у сталној поставци у салону на спрату.
Овај грамофон се налази у дрвеној кутији облика ормарића дим. 64×113,5 цм, са поклопцем и вратанцима, који се отварају и откривају погонски механизам и ручицу са грамофонском иглом, као и место за одлагање грамофонских плоча.
Споља са десне стране ормарића налази се ручица за навијање грамофона. Испод поклопца налази се ознака произвођача грамофона Victoria (Victor talking machine company, Camden, New Jersey U.S.A.). Нема података о томе како је грамофон доспео у музеј.

Други грамофон је у виду дрвене кутије мањих димензија 35х18 цм, у којој се налази механизам. На кутији се налази обележје Em. Fischer, Skladište šivačih strojeva, kotura i gramofona, Zagreb, док се на држачу трубе налази обележје Parlophon. Хорна тј. труба за репродукцију звука је зелене боје и делује раскошно. Недостаје ручица за навијање грамофона, која се налазила са десне стране кутије, као и ручица са грамофонском иглом. Овај грамофон је припадао Љубомиру Спасићу (1881-1949) из Пирота, економу пиротске Привремене војне болнице. Био је образован човек који се интересовао за техничке иновације тога доба; још пре рата имао је тркачку бициклу, касније и мотоцикл, а грамофон са трубом је купио 1922.године.
Унука Светлана Спасић Ђокић (1947-2015) завештала је музеју бројне предмете свог деде, а међу њима и овај грамофон и 45 грамофонских плоча. Предмети су у музеј доспели 13.1.2016.