ИЗ РИЗНИЦЕ МУЗЕЈА ПОНИШАВЉА: Зборник за путнике (Молитвослов) из 1547.г који чува и неке апокрифне (забрањене) списе

 

Зборник за путнике (Молитвослов) сматра се ретким српским палеотипским издањем, који је заштићен Законом о културним добрима. Зборници за путнике били су намењени приватној и личној побожности ширег круга верника, а због малог формата увек су се могли носити и користити у свакој прилици. Мешовитог је састава и религиозног карактера и садржи разне делове богослужбених књига: часослов, календар и изабране молитве за свакодневне потребе, као и Акатист Пресветој Богородици, затим следе канони, параклиси и житија највећих светитеља цркве (Канон Арханђелу Михаилу, Параклис Јовану Крститељу, канони и параклиси Богородици, Светом Николи, Светом Илији, Житије Свете Петке, Мученије Светог Георгија итд.), који су представљали моралне узоре на путу достизања хришћанских врлина и примере активног жртвовања за веру.

Нарочиту особеност тих издања, међутим, чине апокрифни састави – Епистола цара Авгара Христу, Чудо о Светом убрусу и керамиди, Слово апостола Павла и други у којима су дате поједине епизоде у вези с новозаветним догађајима, пре свега оне из Христовог и Богородичиног живота, као и из живота најугледнијих светитеља хришћанске цркве, које нису описане у канонским књигама.
Зборник за путнике представља прештампано измењено издање Божидара Вуковића из 1536.године штампано у Венецији које је урадио његов син Винћенцо Вуковић 1547. Иако недостаје доста листова на почетку и крају, као и на појединим местима у средини, упоређивањем са другим примерцима дошло се до закључка да је ова књижица димензија 14,4 х 9,2 цм заиста Зборник за путнике из 1547.године. Садржи: календар који се завршава августом месецом, часословац за ноћну и дневну службу, молитве свецима, тропаре, параклисе и каноне посвећене Богородици…
Графичка опрема односи се на декоративне отиске светитеља у техници ксилографије, од којих су сачувани само Распеће, св.Петка и Авагаров убрус. На свакој страници налази се декоративни оквир ренесансног утицаја, распоређен тако да текст уоквирава са три стране флорални мотив стилизованих врежа, лишћа и плодова који излазе из ваза и маски. У те богате флоралне мотиве уплетени су анђели и друге фигуре. Са доње стране оквир се затвара минијатурном композицијом из живота Богородице и Христа, којих има 16 и понављају се кроз целу књигу. Има доста оштећених листова који су крпљени тракама хартије. Сигнатура страна је на дну сваке стране десно ћириличним словима, латиничним словима и римским бројевима. Штампа је у две боје, док је више боја коришћено на илуминацијама. Повез је сачињен од дрвета пресвучен кожом на чијој је насловној корици слепи отисак чија се орнаментика тешко распознаје (чини се да је породични грб Вуковића). Сачувана је и једна метална копча. Од 312 листа колико треба да има књига, сачувано је 211.