ИЗ РИЗНИЦЕ МУЗЕЈА ПОНИШАВЉА: ПУШКА ТУРСКИ МАУЗЕР М.1903

Виден Тошић Петровић (1876-1969) био је угледан и образован пиротски трговац, који је завршио официрску школу па је у Први балкански рат 1912. године мобилисан као наредник. За време овог рата, у Битољској бици (13-18.11.1912.) која се одвијала на Облаковском вису по страшном невремену, српска војска је натерала турску војску на повлачење даље ка југу и задобила велики ратни плен. Виден Тошић је као резервни капетан са својим војницима сустигао десетковану чету Џавид паше, разоружао је и том приликом запленио пушку самог турског заповедника коју је касније чувао као ратни трофеј. У доба Другог светског рата ова пушка је била вешто сакривена, па је окупатор приликом претреса није могао пронаћи.

Виден Тошић је свој ратни трофеј поклонио музеју 20.4.1960. Ова пушка (И-325) припада типу турског оружја система Маузер, произведеног 1903. у Немачкој за турског наручиоца, па је произвођач своје име и годину производње на пушкама пунцирао на турском језику и хиџретском годином. Осим ових ознака постоји и тугра владаjућег султана Абдула Хамида II.
На кундаку пушке налазе се урезани иницијали власника пушке В.Т.П. Укупна дужина пушке је 124 цм, од чега је дужина цеви 74 цм. Тежина износи 3,9 кг, а број метака који могу стати у магацин је 5 комада калибра 7,65 мм.
Велики број различитих модела турских пушака је српска војска запленила у Првом балканском рату и наставила да их користи у Првом светском рату.