ИЗ РИЗНИЦЕ МУЗЕЈА ПОНИШАВЉА: СИЈАЛИЦА ИЗ 1924. ГОДИНЕ

Крајем XIX и почетком XX века већи градови у Србији се почињу електрифицирати. Пиротски грађани су жељно ишчекивали електрификацију па су вршили припреме за њено спровођење, основавши акционарско друштво „Индустријско-електрично друштво“ 1905. године, а марта 1920. године и „Пиротско електрично и индустријско друштво“.
Међутим, електрична мрежа у граду се почела постављати тек 1922. и то само у главним улицама. Улична расвета је бројала 200 сијалица од 50 w, док је у центру града и на раскрсницама постављено 100 сијалица од 100 w, па је прва сијалица засијала 12. августа 1922. године.
Због скупоће струје, кућну електрификацију у почетку нису могли себи да приуште сви Пироћанци, а они који јесу, користили су је у најмањој могућој мери. Села у пиротском округу електрифицирана су до краја 70-их година XX века, углавном путем самодоприноса сељака. У музеју се чува електрична сијалица најсличнија типу Едисон сијалице vintage из 20-их година XX века. Према казивању дародавца, ова сијалица је из 1924. године, снаге 500 w и дим. 129 мм х 9 мм.
Сијалица је класична и састоји се од стакленог балона крушколиког облика и металне капице којом се ужи део сијалице завршава. Унутар сијалице налазе се потпорне жице које држе волфрамову нит кроз коју протиче електрична струја.
Овај предмет је музеју поклонила 18.5.2007. године Светлана Глигоријевић Руски из Пирота, први и једини женски електроинсталатер и електромеханичар у Пироту.