Манифестација „ Музеји за 10“ због већ добро познатих околности, ове године биће одржана од 9. до 15. новембра. Планирано је да се укључе музеји из преко 40 градова широм Србије. Подсећам да се манифестација и ове године одржава уз подршку Националног комитета ИКОМ, Министарства културе и информисања Републике Србије, као и Града Пирота. Ситуација око пандемије корона вирусом дириговала је промену термина ( уместо маја, новембар) као и програме и услове реализације.
Стога, сходно условима Музеј Понишавља ће реализовати следеће активности:

-Обилазак актуелне сталне поставке уз стручно вођење кустоса, у Кући породице Христић, сваког радног дана, од 8.00 до 17.00, у интервалу одржавања манифестације.

-Обилазак Сталне археолошке поставке и Пиротског града уз стручно вођење архелога 9. 10. 12. и 13. новембра, од 11.00 до 13.00.
-У просторијама Музеја Понишавља, 12. и 13. новембар, од 14 до 16.00, радионица намењена старијој популацији: Бојење маски текстилним бојама.

-Током трајања манифестације уз подршку Друштва историчара Пирота и учешћа ученика Гимназије, биће покренута иницијатива за спровођењем акције постављања адекватних обележја на домовима угледних и заслужних , а неправедно заборављених, Пироћанаца.
-Такође, на сајту Музеја, као и facebook- страници, моћи ће да се прате кратки записи ауторке Милице Илић о Пиротском граду.
За време трајања манифестације неће се наплаћивати улазнице, али ће се спроводити све мере које су прописане у циљу заштите здравља запослених као и учесника и посетилаца Музеја.

-За све креативне особе, Национални комитет ИКОМ Србије, објављује позив за учешће на наградни конкурс кратких видео форми, на тему: „ Представи свој музеј“ у склопу манифестације Музеји за 10.

Национални комитет ИЦОМ Србија објављује позив за учешће на конкурсу за достављање кратких
видео форми на тему „Представи свој музеј“ и важи за период од 1. до 15. новембра 2020. године
у поноћ.
Овај позив објављен је на сајту као и на Фејсбук и Инстаграм страницама „Музеји за 10“.

 

ЗАДАТАК И ТЕМА:
Позив је отворен за све креативне особе, а нарочито младе, који на овај начин желе да искажу таленат и иновативност, и своју призму сагледавања рада музеја.
Пропозиције конкурса:
Право учешћа на конкурсу имају пунолетне особе, док особе млађе од 18 година могу учествовати уз писмену сагласност родитеља или старатеља;
Од учесника се очекује да креирају кратки видео у трајању до три минута;
Видео се може снимити мобилним телефоном, фотоапаратом или камером;
Видео радове је потребно поставити – на Инстаграм уколико се путем те друштвене мреже учествује те таговати одговарајућу страницу „Музеји за 10“ уз хештег #музејиза10 или, уколико се учествује на друштвеној мрежи Фејсбук – поставити видео у коментару испод поста који позива на учествовање у овом наградном конкурсу;
Једна особа може учествовати са више различитих видео радова, али може бити награђена само за један од послатих.
Добитници треба, уз видео радове, обавезно да пошаљу следеће податке: име и презиме, адресу, мејл адресу, контакт телефон и фотографију аутора, у сврху контактирања и тиме дају пристанак за наведено.

НАГРАЂИВАЊЕ:
Критеријум за избор најбољих радова је креативност и иновативност аутора у приказу музеја који је посетио и снимио.
Према избору стручног жирија, 10 најбољих, најкреативнијих и најзанимљивијих видео радова биће награђени пригодним поклонима које дарују Студио Марушка и Музеји Србије.
Учесници који су стекли право на награду биће прво контактирани на Фејсбуку или Инстаграму, како би доставили контакт податке, те позвани телефон у вези са уручивањем награде – датуму и месту.

ОДАБИР И КОНТАКТИРАНјЕ ДОБИТНИКА:
О томе ко су добитници награда одлучује стручни жири састављен од представника манифестације „Музеји за 10“ који има 5 радних дана да донесе одлуку. Имена добитника биће објављена најкасније у суботу, 21. новембра 2020. године до 20 часова на сајту Организатора, Фејсбук и Инстаграм страници.

УЧЕШЋЕ У ОВОМ НАГРАДНОМ КОНКУРСУ ЈЕ БЕСПЛАТНО И ДОБРОВОЉНО и ни на који начин није повезано са Фејсбуком ни Инстаграмом. Има искључиво забавни карактер и ни на који начин, посредно или непосредно, се не наплаћује учешће, нити је условљено било каквим материјалним давањем, куповином производа или чинидбом особе која учествује у конкурсу.

Учесници који буду постављали видео материјале, фотографије или коментаре увредљивог или вулгарног садржаја, као и они који постављају било шта што на било који начин вређа или омаловажава туђа верска, политичка или сексуална уверења, биће дисквалификовани.
Учествовање је забрањено за запослене код Организатора, као и за лица која су на било који начин повезана са припремом или реализацијом овог наградног конкурса, као и за њихове  најближе рођаке. Сваки овакав учесник биће дисквалификован.

САГЛАСНОСТ УЧЕСНИКА СА ПРАВИЛИМА КОНКУРСА И УПОТРЕБА ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ:
Учешћем у овом конкурсу, учесници дозвољавају Организатору да сакупља, процесуира и чува њихове податке у сагласности са важећим Законом о заштити података о личности (Закон о заштити података о личности;Службени гласник РС; број 87 од 13. новембра 2018.)
Напомена: Слањем видео материјала за учествовање у овом конкурсу Музеји Србије добијају право коришћења награђених радова. Резултати конкурса и одабрани радови биће објављени на сајту и промовисани на друштвеним мрежама и у медијима.
Уколико Фејсбук и Инстаграм странице или сајт Организатора привремено буду ван функције због дешавања која су ван контроле Организатора, Организатор не сноси никакву одговорност.
Конкурс је отворен до 15. новембра 2020. године у поноћ.
Све додатне информације у вези са овим позивом можете добити постављањем питања на маил адресу: muzeji10@gmail.com
У Београду, 01. новембра 2020. године.