Стална поставка Музеја, под називом Стара кућа Пирота, смештена је у објекту који потиче из средине 19. века и налази се у улици Николе Пашића, 49. Због свог културно-историјског значаја ужива статус споменика културе од изузетног значаја. Музејска поставка приказује ентеријере домова богатих пиротских трговаца у периоду под Турцима и касније, почетком 20. века. Ове године саставни део обиласка поставке чини и демонстрација ткања пиротског ћилима. Посетилац приликом обиласка има прилику да се заједно са аутентичном пиротском ткаљом, опроба у ткању пиротског ћилима.
Радно време: 12, 13, 14. и 17. и 18. мај од 8.00 до 17.00; 15. мај од 9. 00 до 14 и 30.
Пиротски Музеј располаже са још једном сталном поставком. У простору Пиротског града налази се Стална археолошка поставка којаће бити доступна посетиоцима радним данима у времену од 8. 00 до 15 и 30. Експонати изложени у витринама јесу специфични предмети материјалне културе пиротског краја од млађег каменог доба до савременог.
12. маја 2021 од 12 часова, у простору Музеја Понишавља, Николе Пашића 49. – Отварање изложбе фотографија под називом (Не)брига о културном наслеђу.
Изложбом ће бити представљени најуспешнији радови пристигли на традиционални конкурс за најбољу фотографију, (Не)брига о културном наслеђу. Поставку чини 44 фотографија, од скоро 200 пристиглих на конкурс. Такође, поделиће се награде и похвале најбољим радовима.

На фејсбук старници Музеја биће доступан видео материјал који се односи на конкурс као и на линку: https://www.muzejisrbije.rs/2021/04/25/nagradni-konkurs-na-temu-predstavi-svoj-muzej-u-sklopu-manifestacije-muzeji-za-10-2021-godine/

Е музе(ј)оница: Током манифестације на Фејсбук страници и сајту Музеја биће могуће свакодневно пратити прилоге који се односе на ранију изложбену делатност Музеја, као и прилоге на локалном дијалекту. Такође, публици ће, од стране кустоса бити представљани занимљиви предмети, који нису део стале поставке
Радионица под називом – Венци- замишљена као породично дружење уз бојење платна мотивима са пиротског ћилима. Шара венци у тумачењу пиротског ћилима значи радост и срећу, како појединца тако и породице. Осликавање платна на тему ћилима, цвећа, венaца цвећа, уз дружење на отвореном простору музејског комплекса у улици Николе Пашића, 15. маја 2021. Од 12.00 до 14.00.