Na današnji dan 5. aprila 1848.godine izgrađena je kuća jednog od najpoznatijih trgovaca iz Pirota – Riste Jovanovića, u narodu poznatijeg pod nadimkom Mali Rista. O tome svedoči nadpis iznad gostinske ili “goleme” sobe gde je napisano “Mašala Hrista Jovan sozida doma si na aprili 5 1848”.

 

IMG_2961

 

U ovoj kući je kasnije polovinom 20. veka smešten Muzej Ponišavlja a prva izložba za javnost otvorena je 29. novembra 1956.godine. Ot tada do danas ova kuća je jedan od zaštitnih znakova Pirota i Pirotskog okruga ali i ubedljivo najposećeniji objekat svih ovih godina. Na hiljade posetilaca iz zemlje i inostranstva posetilo je ovu kuću, mnogi su pisali o njoj, bila je inspiracija mnogih umetnika, nalazila se i nalaziće se na još mnogo slika, fotografija, razglednica a prošlogodišnjim projektom Muzeja Ponišavlja saniran je krov čime je omogućeno da ovaj najznačajniji objekat u Pirotu nastavi sa primanjem gostiju.

Kuća je ovekovečena i u filmovima “Zona Zamfirova” i “Ivkova slava” a dvorište i prostor ove kuće svih ovih godina bili su i biće centar kulturnih dešavanja u Pirotu.