U sredu 11. decembra u bugarskom gradu Samokovu, održana je premijera dokumentarnog filma o Nikoli Obrazopisovu poznatom ikonopscu i umetniku iz Bugarske koji je u jednom periodu svog života živeo i radio u Pirotu. Film je snimljen povodom 190 godina od rođenja jednog od najpoznatijih zografa ili ikonopisaca na Balkanu. Film pod nazivom “Konzulata” je osmišljen od strane kolega iz Istorijskog muzeja iz Samokova ali uz malu pomoć i našeg muzeja, jer je jedan deo filma snimljen i u Pirotu. Pored Pirota, film se snimao na još oko dvadeset lokacija u Bugarskoj, Srbiji kao i Rilskom manastiru. Ovaj umetnik je zajedno sa svojim ocem Jovanom oslikao ikone u crkvama u Pirotu i okolini, tijabarskoj i pazarskoj crkvi, crkvi u selu Izvor, Smilovskom manastiru… Javnost je i dalje slabo upoznata sa njegovim likom i delom uprkos tome što postoje brojna dokumenta i zapisi.

 

            

 

Nikola Obrazopisov (1828 – 1915), umetnik i majstor svog zanata bio je veoma interesantna ličnost, uvek odeven u bogato ukrašenoj vojnoj uniformi često je išao na konju i tako u narodu dobio nadimak “konzul” zbog čega je i reditelj ovog filma Ljubomir Nikolov, istoričar-umetnosti iz Samokovskog muzeja odlučio da tako nazove i ovaj dokumentarni film.

U muzeju u Samokovu čuvaju se originalne ikone i slike koje je oslikao ovaj umetnik, a prema rečima kolega iz Bugarske njegova dela koja se nalaze u Srbiji spadaju u red najznačanijih ali u isto vreme i najočuvanijih.