Muzej Ponišavlja Pirot sa ponosom objavljuje da je prošao sa tri izvanredna projekta na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ovi projekti, koji se fokusiraju na digitalizaciju kulturnog nasleđa, konzervaciju i istoriju Pirota, predstavljaju značajan korak ka očuvanju bogate kulturne baštine ovog područja.

Jedan od projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa nosi naziv “Digitalni vodič – otvoreni muzej” i odobren mu je iznos od 500.000 dinara. Ovaj inovativni projekat pruža posetiocima mogućnost da istraže Muzej Ponišavlja iz udobnosti svog doma, koristeći napredne tehnologije i virtuelnu stvarnost.

Drugi projekat, vredan takođe 500.000 dinara, predstavlja izložbu i štampanje knjige pod nazivom “Odlikovanja iz zbirke Muzeja Ponišavlja Pirot”. Ovim projektom pruža se uvid u zbirku odlikovanja koja je prikupljena tokom prošlih vremena, otkrivajući fascinantne priče o Pirotskoj istoriji i njenim herojima.

Treći odobreni projekat ima vrednost od 400.000 dinara i fokusira se na zaštitu i čuvanje kulturnih dobara. Specifično, projekat se bavi restauracijom dolapa u kući Malog Riste, vrednih artefakata koji svedoče o tradiciji i načinu života u Pirotskom kraju. Ova restauracija će omogućiti da dolapi ponovno zablistaju u svojoj punoj lepoti.

Ovi projekti su samo deo napora Muzeja Ponišavlja Pirot u očuvanju i promociji kulturne baštine. Njihov rad pruža vredan doprinos zajednici i omogućava da se bogata istorija Pirota prenese na mlađe generacije. Ova priznanja Ministarstva kulture i informisanja dodatno potvrđuju posvećenost Muzeja Ponišavlja Pirot i njihovu ulogu u negovanju kulturnog nasleđa.