Prošle nedelje je organizovana studijska poseta  Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2022., u okviru koje je održana panel diskusija “Puls kulturnog nasledja”, o značaju kulturnog nasleđa. Posetu je organizovao  EU info point Novi Sad, zajedno sa partnerima  sa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam, koji sprovodi  Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Cilj posete je povezivanje kulturnih instituticija Istočne Srbije i Vojvodine, razmena ideja i znanja  u oblasti kulture, promocije i inovacija. I Muzej Ponišavlja se odazvao pozivu, imajući u vidu da je tvrđava rekonstruisana i konzervirana sredstvima EU, o tome je  govorila Milica Ilić, predstavnik  Muzeja Ponišavlja.
Poseta je otpočela u kulturnoj stanici Svilara, koja predstavlja primer dobre prakse očuvanja i oživljavanja industrijskog nasleđa., zatim je usledilo predstavljanje svih učesnika . Pre održavanja same tribine organizovan je obilazak Galerije Matice srpske, gde su gosti imali priliku da pogledaju izložbe Save Šumanovića i Uroša Predića  “Život posvećen lepoti i umetosti”.
         
photo: Vojislav Gelevski