Muzej Ponisavlja Pirot ugostiće Muzej afričke umetnosti / The Museum of African Art koji predstavalja izložbu “Tradicionali murali Afrike”. Izložbenu postavku čine fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi-delovima eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta.

Izložba će biti otvorena na Međunarodni dan muzeja 18. maja u 20 sati. Radionica za decu koja prati ovu izložbu zakazana je za 19. maj do 10 do 14 sati.

U Evropskoj noći muzeja, 20. maja od 21 sat očekuje vas program koji se bavi savremenom primenom šara sa pirotskog ćilima. Autorka Silvana Tošić predstaviće svoju ideju primene šara sa ćilima na predmetim svakodnevne upotrebe, kao i na odevnim predmetima. Veče će upotpuniti muzički program inspirisan narodnim stvaralaštvom ovog kraja. Takođe, program će pratiti i proza i poezija na lokalnom dijalektu, autorki iz Pirota.

Od 11. do 20. maja nepropustite da obiđete i:

Staru kuću Pirota – stalnu muzejsku postavku koja se nalazi u prostoru Kuće porodice Hristić za koju se smatra da je podignuta sredinom XIX veka. Posatvka je ambijentalnog je karaktera i sadrži oko 500 predmeta koji pružaju sliku enterijera kuća uglednih pirotskih trgovaca 19. veka. Istaknuto mesto u postavci zauzima pirotski ćilim. Poslednjih godina izaziva naročitu pažnju posetilaca kao mesto gde su se snimali filmovi: Zona Zamfirova i Ивкова слава – Ivkova slava

Stalnu arheološku postavku Muzeja Ponišavlja smeštenu u prostoru Pirotskog grada, podignutom pred Kosovski boj kao pogranična tvrđava kneza Lazara. Postavku čini oko 300 predmeta arheološkog materijala sa prostora pirotskog kraja. Najstarije naselje otkriveno u Ponišavlju pripada Starčevačkoj kulturi iz srednjeg neolita (5.500-4.900 n. e.).